Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

czarrna od kuchni

Paella z kurczakiem



Paella z kurczakiem

Czas przygotowania: 60 min.

Danie kuchni hiszpańskiej :)

Składniki
70 dkg pałek z kurczaka
1/2 małego bakłażana
1/2 papryki pomarańczowej i czerwonej
1/2 puszki fasoli czerwonej
0,5 g szafranu
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 szklanka ryżu białego

marynata:
sól, pieprz
słodka papryka
gałka muszkatałowa
kolendra
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Mięso obsypać przyprawami, skropić oliwą i odstawić do lodówki.
Bakłażana pokroić w kostkę, papryki z paski, fasolą osączyć. Szafran namoczyć w 1/2 szklanki wrzątku.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać warzywa (oprócz fasoli), podsmażyć. Wsypać ryż, smazyć 5 minut często mieszając. Zalać winem, 1 szklanką wrzątku, wlać też szafran. Przykryć i dusić na małym gazie około 30 minut. W tym czasie nie mieszać, tylko czasem potrząsać patelnią. Po 15 minutach obrócić mięso i wsypac fasolę.
Kiedy ryż wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie, doprawić i wymieszać.
Smacznego :)




Łączna liczba wyświetleń