Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

czarrna od kuchni

Ciasto kora



Mix składników i smaków

Składniki
ciasto:
3 jajka
20 dag cukru
25 dag orzechów włoskich
15 dag wiórków kokosowych
1 łyżka m±ki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:
1 kostka masła
5 żółtek
2 łyżki m±ki pszennej
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka
pół kieliszka spirytusu

dodatkowo:
duża puszka brzoskwiń w syropie
paczka biszkoptów (opcjonalnie)
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodaj±c powoli cukier. Gdy będzie sztywna, delikatnie wymieszać j± z żółtkami, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi oraz m±k± pszenn± wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brzoskwinie z puszki os±czyć i pokroić je w kostkę. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Żółtka roztrzepać, poł±czyć z cukrem i obiema m±kami i rozmieszać połow± z szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje. Masło utrzeć, dodać wystudzony budyń, na koniec wymieszać z czekolad± i spirytusem.
Ciasto przekroić. Na pierwsz± połowę wyłożyć połowę kremu, na to opcjonalnie biszkopty nas±czone kaw±, resztę kremu i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryć drug± połow± ciasta. Udekorować polew±. Smacznego :)


Ł±czna liczba wy¶wietleń